Koiran akuutti ripuli

Jokainen koira luultavammin joutuu tekemisiin ripulin kanssa jossakin vaiheessa elämäänsä. Ripuli on yleinen vaiva koirilla, mutta yleensä melko vaaraton. Pennuille ja koiravanhuksille/sairaille/heikkokuntoisille ripuli on vaarallisempi ja tämän vuoksi ne on vietävä pikaisemmin eläinlääkäriin, kuin aikuiset terveet koirat.

Koiran akuutti ripuli voi johtua monesta eri tekijästä, kuten:
  • erilaisista viruksista ja bakteereista
  • ruokamuutoksista (ruoan vaihto toiseen, herkut joihin koira ei ole tottunut, koira syö jotakin sopimatonta jne.), jotka aiheuttavat suoliston bakteerikannassa häiriöitä/muutoksia
  • stressistä
  • ruoka-aineallergiasta
Ripuli voitaisiin jakaa kahteen osaan. Ohutsuoliperäisessä ripulissa koiran yleiskunto ja vointi voivat heikentyä nopeasti ja koira laihtuu. Paksusuoliperäisessä ripulissa koira ei tavallisesti laihdu (paitsi jos sairaus on edennyt jo pitkälle). Paksusuoliripulissa koiran uloste voi olla limaista ja siinä voi olla seassa kirkasta verta.
Akuutin ripulin kotihoito

Lievä ripuli paranee yleensä kotihoidolla parissa päivässä. Jos koira kuitenkin oksentaa toistuvasti tai menee heikkoon kuntoon, ulosteessa on verta, koiralla on yleisoireita (kuten kuume, kipuilu) tai ripuli jatkuu yli kolme vuorokautta ilman, että menee parempaan suuntaan, koira on vietävä eläinlääkäriin.

Nykyisten suositusten mukaan, koiraa ei enää paastoteta ensimmäisenä ripulipäivänä. Koiralle kannattaa tarjota montaa pientä ateriaa päivässä. Ruoan tulisi olla hyvin sulavaa, vähärasvaista ja hiilihydraattipitoista. Hyväksi havaittuja ruokia ripuloivalle koiralle ovat esim.:
  • väljässä vedessä keitetty riisi ja keitinliemi (itse suosin riisiä ja kokoan ripuloivat koiran annokset riisin "ympärille")
  • hapanmaitotuotteet kuten kermaviili ja piimä
  • raejuusto
  • tonnikala (vedessä!) ja seiti
  • raaka jauheliha
  • keitetty porkkana ja sen keitinliemi
  • lisäksi kannattaa antaa jotakin lisäravinnetta, joka on tarkoitettu koiran ripulin hoitoon kuten Canikur, Inupekt forte, Pect Balance, Tehobakt...
Huomioi, ettei koiralle ventovieraasta ruuasta ole ehkä muuta kuin haittaa, vaikka se auttaisikin sellaisella koiralla, joka on siihen tottunut.

Ensimmäisenä ripulipäivänä voidaan antaa riisiä, sen keitinlientä ja hapanmaitotuotetta (esim. kermaviili) pieninä annoksina. Seuraavina parina/kolmena päivänä riisiannoksia suurennetaan ja mukaan voi sekoittaa esim. raejuustoa tai tonnikalaa/seitiä. Esimerkiksi piimää voidaan antaa jokaisena päivänä pieniä määriä ruoan seassa. Ripuloivan koiran tukihoidoksi tarkoitettuja tuotteita (kuten Canikur) annetaan ohjeen mukaisesti. Lopulta siirrytään vähitellen omaan tuttuun ruokaan, ja seuraillaan vatsan vointia erityisen tarkkaan. Jos koiralla on ollut raju ripuli, esimerkiksi Inupekt fortea voidaan antaa myös vatsan rauhoittumisen jälkeen (jopa parin-kolmen viikon ajan).

Ripuloivan koiran nesteensaannista täytyy erityisesti huolehtia! Ripuloiva kuivuu nopeasti, joten ripuloiva koira tarvitsee enemmän nestettä, kuin "terve" koira. Jos koira juo huonosti, juomaveden voi esimerkiksi maustaa jollakin (mm. Maukas-pullia voi liottaa veteen). Koiraa voi myös juottaa ruiskulla suoraan suuhun jos tilanne sitä vaatii.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Te amo tanto.

Treenisuunnitelmat